05.08.2022

Jos et kokeile, et saa koskaan tietää.

Milloin viimeksi kokeilit jotain ihan uutta – joko itseksesi tai parisuhteessa? Pelkkä ajatuskin tuntemattomille alueille astumisesta voi olla täysin vieras – spontaanista heittäytymisestä puhumattakaan: parempi kun ei ota mitään riskiä, koska ei ole ennenkään otettu ja huonosti siinä kuitenkin käy.

Kaavaa voi rikkoa ilman, että rikkoo mitään arvokasta

Omia tarpeitaan ei välttämättä osaa sanoittaa edes itselleen eikä niistä mielellään puhu muille, koska automaattisesti miettii mitä muut mahtavat ajatella. Omien inhimillisten tunteiden, toiveiden ja tarpeiden näyttäminen kun voisi kieliä siitä, että on heikko ja heikoille käy aina huonosti.

Ei ole helppoa näyttää itseään sellaisena kuin on, jos ei se ole ollut itselle luontaista. Ja voi olla ihan yhtä vaikeaa päästää ketään lähelleen, vaikka erityisesti vaikeina aikoina yhteys muihin ihmisiin on ihmiskunnan perusta. Etenkin juuri nyt kun uutisissa tarjoillaan päivittäin uusia huolenaiheita. Ilman yhteyttä muihin yksinäisyys ja ulkopuolisuuden tunne kasvavat ja pelot voivat paisua kestämättömäksi.

Sen sijaan, että käyttäisi aikansa paheksumalla muiden tekemisiä, murehtimalla maailman menoa (näihin kun ei voi oikeastaan mitenkään vaikuttaa) tai hukkaisi voimansa miettimällä millaisena muut mahtavat minut nähdä, ehkä kannattaa uhrata hetki miettimällä vaikka tätä: Kuka olen ja mitä tarvitsen? Miten saisin yhteyden omaan itseeni? Miksi minun pitäisi hävetä itseäni tai ajatuksiani?

Kun uskaltaa näyttää itsensä sellaisena, joka oikeasti on, tulee samalla vapauttaneeksi muut ihmiset samanlaisista peloista ja huomaa, että kukaan ei lopulta tuomitse tai katso vinoon. Meissä ihmisissä on paljon enemmän samankaltaisuutta kuin sitä, joka meidät erottaa toisistamme.

Mitä jos kokeilisit jotain mitä et ole ennen kokeillut? Vähän niin kuin nämä kuvissa näkyvät ihmiset. Ja on ihan yhtä oikein vetää samalla kaavalla kuin tähänkin asti, kunhan se itsestä tuntuu hyvältä.